Robert Schothuis, R.S. voor bekenden, werkzaam in de Home & Garden de Life-Style branche.
Na de middelbarehandelsschool in 1955 werkzaam bij Dehnert & Jansen N.V. in vestiging Hengelo.
Dehnert & Jansen NV ( DEJA) Rotterdam een groothandel in woningtextiel.
Eerst als verkoopassistent/ verkoper-adviseur later filiaalleider in Hengelo.
In 1956 keuring militaire dienst.
R.S. ging voor z'n nummer van 1956 tot 1957, slechts één jaar in dienst.
DEJA had hem nodig bij de verdere uitbouw van DEJA Hengelo.
1956 rekrutenopleiding bij de LUWA in Ossendrecht daarna de SRO in Ede en de menagemeester opleiding in Leiden en de rest van dat "ene" jaar als "Sergeant" in het officiershotel in Nunspeet. Een mooie tijd.
Na zijn diensttijd, tot 1967, wederom bij DEJA Hengelo en vanaf 1968 werkzaam op het hoofdkantoor te Rotterdam als bedrijfsleider en direktie-assistent.
In 1969 werd hem gevraagd om direkteur te worden van Van Geijn & Vonk NV, een dochtermij van Leefsma Utrecht, groothandel woningtextiel in meubelstoffen, gordijnstoffen, vitrages, tafelkleden, tapijten etc.
De DEJA tijd was een zeer leerzame en fantastische periode doch er was meer.
Bij van Geijn & Vonk nv begon voor R.S. de periode in de woningdecoratiebranche, hier lag de kans een markt te ontwikkelen welke aansloot bij de woninginrichtingbranche.
Hij volgde Arnold de Wolf op die H. Menko & Zn NV overnam als
onderdeel van Van Geijn & Vonk N.V.
R.S. ontwikkelde samen met een kleine groep medewerkers artikelen voor de bloemist, de drogist, de banketbakker en luxe verpakkings- & mode-accessoiresgroothandel alsmede kado-artikelen bedrijven.
Allerlei sfeerverhogende produkten die bijdroegen en nog steeds bijdragen tot een gezellige sfeer in huis en tuin. Produkten die heden ten dage niet meer weg te denken zijn werden in die tijd nog vervaardigd in Europa doch de import uit verre landen nam hand over hand toe.
Het verre Oosten had inmiddels zijn poorten geopend, vooral Hong Kong.
China zat nog in de eindfase van de culturele revolutie in de zeventiger jaren en kwam pas later moeizaam op gang.
In 1972 werd van Geyn & Vonk N.V. overgenomen door Hagemeijer NV een beursgenoteerde onderneming.
In de 70er jaren was het voor multinationals, zoals Hagemeijer, gebruikelijk middelgrote ondernemingen over te nemen en samen te voegen tot grotere eenheden met omzetten van ca. 5 miljoen euro per jaar.
Van Geijn & Vonk NV werd ondergebracht in de combinatie Leefsma-Tels BV te Amsterdam.
Bedrijven werden onder één dak samengevoegd onder één algemeendirekteur, een positie die Robert Schothuis niet ambieerde. De bedrijfsdirekteuren werden benoemd tot afdelingshoofd.
Een strategie gedoemd tot mislukken.
In 1975 werd deze combinatie ontbonden en gingen mooie bedrijven verloren. R.S.
wist de RvB van Hagemeijer te overtuigen dat lifestyle produkten een booming-market was,
een branche waarin grote successen te behalen viel. Hij was overtuigend en mocht zijn gang gaan.
Zo werd eind 1975 in Woerden Haagimport bv nieuw leven ingeblazen en gestart onder de voorwaarde dat nog een import bedrijf zou worden toegevoegd.
Het werd een bedrijf wat textiel en sportschoenen importeerde.
Met collega Bert Verheul, beiden vormden de directie van de nieuwe bv, werd in korte tijd een gezonde onderneming neergezet.
In dezelfde periode was er ook een wisseling in de top van het Hagemeijer concern.
De meeste CEO's die aantreden willen zo snel mogelijk hun stempel drukken op zo'n multinational om toch maar vooral aan te geven dat er een frisse wind waait.
In 1977 vertrok R.S. bij het Hagemeijer concern. Hij was het niet eens met de zienswijze van de nieuwe CEO over de markt ontwikkelingen in Europa. Opnieuw wilde men verschillende ondernemingen in concern-verband samenvoegen. R.S. wilde een andere strategie dus reden genoeg voor R.S. het zelf maar eens te proberen en een eigen onderneming op te zetten om zijn visie te verwerkelijken.
Hagemeijer benoemde bij Haagimport een interim-direkteur. Binnen een week werd het noodzakelijke overgedragen.
In september 1977 starte R.S. met Wolco Holland als mede-aandeelhouder. Euro-Decor bv., in de wandelgangen E.D. genoemd, met "lifestyle" artikelen. Het kantoor werd gevestigd in Soest en het distributiecentrum in Bunschoten.
In 1979 werd er verhuisd naar een nieuwe grotere lokatie in Almere.
Euro Decor bv groeide uit tot een, bij de belastingdienst genoemde, grote onderneming.
De collecties werden verder uitgebreid met mand & rietwerk, glas, kaarsen, keramiek, paas & kerst-decoraties etc.
In 1980 werden de voorraden van Haagimport b.v. overgenomen en in 1982 werd van Borsumij Semfar b.v., de gespecialiseerde divisie mand & rietwerk, overgenomen.
In 1983 werd volgens afspraak het aandelenpakket van Wolco Holland bv overgenomen.
Rene vd Zalm(1978), Hans Buchele(1979), Fred Meyer(1981) en Kees van den Bergh(1983), de staf-medewerkers, zaten stevig op hun plaats en respectievelijk managers personeel, administratie, verkoop en inkoop.
In 1984 begon Euro-Deco bv met verkoopshowrooms in Europa en in 1988 afgerond met een 11e vestiging in Barcelona Spanje. Eerder gingen showrooms open in Parijs, Frankfort, Bremen, Stuttgart, Bergamo, Lissabon, Stockholm, Londen en Wenen. Klanten kwamen van heinde en ver om al het nieuws van ED te kunnen bekijken.
In de tweede helft van de jaren 80 werd er naar toe gewerkt dat het bedrijf in z'n soort de grootste werd in Europa. Euro Decor bv groeide uit tot marktleider en was toonaangevend.
In 15 jaar was ED uitgegroeid tot een interessante overname partner voor een multinational, een gegeven waar R.S. nog niet bij stil had gestaan.
Dochter Claudia deed in 1989 haar intrede en werd hoofd secretariaat en rechterhand van haar vader.
In 1991 meldde zich een koper voor het bedrijf bij R.S. hij wist niet wat hem overkwam en wees de man in kwestie snel de deur, er viel niets te kopen.
Begin 1992 kwam de koper nogmaals aankloppen en vroeg of R.S. toch met hem van gedachten wilde wisselen. De ondernemingsraad had in 1991 signalen opgevangen en was benieuwd hoe het in de toekomst verder zou gaan met deze inmiddels grotere onderneming.
R.S. dochters Claudia en Hélène kozen er niet
voor om papa op te volgen, deze job was hun te zwaar.
R.S., inmiddels 56 jaar, was met ED een sterke partner voor verdere groei, een goede zaak dus.
De ondernemingsraad drong bij R.S. aan om na te denken over de toekomst en continuiteit van ED.
Na vele gesprekken met de staf werd uiteindelijk besloten verder te praten met de kandidaat koper.
De gesprekken verliepen zeer succesvol wat in 1993, met terugwerkende kracht tot 1 januari, via Rob Alexander en Hans Balhuizen van Credit Lyonais resulteerde in een overname van Euro Decor b.v. door Borsumij, toen een beursgenoteerde onderneming.
In de onderhandelingen over de koopprijs werd ten koste van deze koopprijs bedongen dat een premievrij pensioenfonds voor alle medewerkers hiervan onderdeel zou uitmaken. Iedereen gelukkig.
Nu nog het due dilligence(controle over de boeken van het over te nemen bedrijf).
Na een half jaar was dit afgerond en kon de voorzitter van de Raad van Bestuur van Borsumij R.S. mededelen dat deze overname door Borsumij graag werd gedaan.
De overname was een feit.
Samen met het gekochte Edelman uit Reewijk werd ED samengebundeld in de ED Holding.
Tot eind july 1995 bleef R.S. aan, om de integratie van ED goed te laten verlopen, als algemeen direkteur.
Dit ging in het begin stroef doch naarmate de verschillende culturen elkaar beter leerden kennen verliep de samenwerking uitstekend.
De omzet consumentenwaarde bij de overname bedroeg in guldens 225 miljoen.
'==================================================================
In 1992 deed zich de gelegenheid voor RENE GIELE SFEERMAKERS, RENE GIELE BEHEER b.v en BG Holland bv te Almere over te nemen van de ABN-AMROBANK.
R.S. kocht alle aktiva en werd daardoor enig aandeelhouder.
Deze vennootschappen bleven buiten de deal met Borsumij.
Op 19 augustus 1995 nam R.S. afscheid van "ZIJN E.D. " van personeel en van een groot deel van de relaties op de hotspot raderboot "Missisippy" met een groots diner, amusement en vuurwerk op het eiland Pampus bij Amsterdam.
Met een enorme amerikaanse slee uit de jaren 50, een cadilac, werd R.S. met familie uitgezwaaid, de R.S. era bij Euro-Decor bv was voorbij.
De CEO van Borsumij, Jan Noordam, bedankte RS en complimenteerde hem met de mededeling dat E.D. de meest schone overname was van de laatste 25 jaar was. Er werden geen lijken in de kast gevonden.
In 1998 kwam, door voorkennis met aandelen, de raad van bestuur van Borsumij in moeilijkheden wat resulteerde in en noodzakelijke verkoop van Borsumij aan haar grootste concurrent Hagemeijer N.V., Borsumij verdween van de beurs en E.D. was in handen van Hagemeijer. En de CEO van Hagemeijer was een gelukkig man hij had weer een geweldige deal gemaakt.
Sinds 1999 is de E.D. Holding reeds 3 x overgegaan in andere handen.
in 2005 komt E.D. Holding in handen van het amerikaanse bedrijf BLYTH.
E.D. Holding heeft alle overnames goed doorstaan wat aangeeft dat het een gezonde en sterke company is mede door medewerkers uit de R.S. era.
Blyth verkoopt de E.D. Holding via een management buy
out. Einde verhaal E.D.
----------------------------------------------------------------
R.S. zat niet stil en en vestigde in 1995 R.S. International bv, waarin deNIET meeverkochte branchegroep "Bloemisterijartikelen" verder gestalte kreeg.
In 1995 werden de aktiviteiten van Rene Giele b.v. op verzoek wederom in handen gegeven aan de familie Rob Giele in Almere. In 2008 is dit familie bedrijf succesvol aktief.
Eind 1995 werden de Giele vennootschappen(niet meeverkocht aan Borsumij)
gewijzigd in Schot's-International b.v., R.S. International b.v. en Schot's-Groep b.v.
R.S.International(onder de vlag van Schot's-Groep b.v.) houdt zich vanaf die datum bezig met handelsgoederen, de Schot's-Groep bv met kleinschalig bedrijfsonroerendgoed.
In 2008 wordt Schot's-International b.v. gewijzigd in Zoesterdijk b.v.
In 2015 wordt Zoesterdijck ondergebracht in de Schot's-Groep BV.
In 2015 worden de handelsactiviteiten van RS International BV voortgezet vanuit Hengelo door nicht Andrea Schothuis met partner Bert Kuiper Jr.
In 2015 R.S., inmiddels 78, wordt het bedrijfsonroerendgoed voortgezet met dochter Hélène(47) als rechterhand en officemanager en dochter Claudia De Wolff-Schothuis(49) als directie assistent.
Ondernemer en bestuurder

|